Ως μία άλλη Ακρόπολη φαντάζει στο κέντρο της Αθήνας ο παλιός πύργος νερού στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας. Πράγματι επισκεπτόμενοι το χώρο αυτό η πρόκληση είναι έντονη να ανεβούμε στη κορυφή του τριώροφου ανακαινισμένου κτιρίου και να παρατηρήσουμε αφενός τον κάτωθεν εξωτερικό  χώρο αφ' ετέρου την ευρύτερη Αθήνα με όλα σχεδόν τα τοπο σημεία της δηλαδή την Ακρόπολη, τον  Υμηττό, το Λυκαβηττό, το όρος Αιγάλεω μέχρι και το Φάληρο.  Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι η κλασσική Ακρόπολη και το κοινώς λεγόμενο ΓΚΑΖΙ - ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ είναι ανταγωνιστικά, αλλά αν θεωρήσουμε μια κλίμακα των 10 πιο σημαντικών επισκέψιμων σημείων της Αθήνας για Έλληνες επισκέπτες σίγουρα κατέχει τις πρώτες θέσεις μέσα στα δέκα.
Το εργοστάσιο  γνώρισε λαμπρή χρήση και δόξα  και έδωσε ζωή (φως και θέρμανση) σε πολλά εργοστάσια κατά μήκος της οδού Πειραιώς και όλη την Αθήνα. Σήμερα το παλιό εργοστάσιο διηγείται την ιστορία της Αθήνας του 19ου και 20ου αιώνα μέσα από τα μουσειακά του κτίρια με κατάλληλα  μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και επιστημονικές ξεναγήσεις  για όλες τις ηλικίες σύμφωνα με τα ωράρια λειτουργίας του 10 το πρωί έως αργούτσικα το απόγευμα. Πέρα λοιπόν από το Παρατηρητήριο, 13 επισκέψιμα σημεία και για ξεκούραση ένα πολύ όμορφο καφέ. Περισσότερα στο site της Τεχνόπολης και τους φιλόξενους δημοτικούς διαχειριστές του, καθώς και από τις πληροφοριακές έξυπνες μπροσούρες της.
Παρακάτω παραθέτουμε ένα μικρό  απόσπασμα από το επιστημονικό ιστορικό του χώρου.
"Τα βιομηχανικά συγκροτήματα της Οδού Πειραιώς συγκροτούν ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό σύνολο, το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης, επανένταξης μιας παραγωγικής ζώνης στον αστικό ιστό, επανάχρησης της βιομηχανικής κληρονομιάς και διατήρησης του ιστορικού παρελθόντος της πόλης στη συλλογική μνήμη".
Το Νεστόριον στα πλαίσια της σύνδεσης του τουρισμού και του πολιτισμού προτείνει στους ξένους επισκέπτες που διαμένουν λίγες μέρες στο Παλαιό Φάληρο την επίσκεψη του Βιομηχανικού Μουσείου σαν ένα χώρο που θα τους κάνει να νιώσουν ..as locals..
Nestorion Hotel in the cadre of its tourism and culture policies proposes for foreign visitors staying a few days at Paleo Faliro to visit Industrial Gas Museum and feel as locals..
Here is the map.
Here are photo album.