ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Παλαιά Βουλή
Δείτε εδώ fb άμπουμ 40 φωτογραφιών
 
Ένα σημαντικό κτίριο, κόσμημα, υπάρχει στην καρδιά της Αθήνας: Σταδίου 13. Η Παλαιά Βουλή όπου, λειτούργησε από το 1875 έως το 1932 το Κοινοβούλιο των Ελλήνων. Εκεί συζητήθηκαν τα σημαντικότερα ζητήματα του Ελληνικού Έθνους κατά την διαδρομή  της οργάνωσης του, των εσωτερικών οικονομικών προβλημάτων του,  αλλά και των πολέμων για την ανάκτηση ελληνικών εδαφών αλλά και των περιπετειών του, με κορυφαία την Μικρασιατική καταστροφή.
Το Ελληνικό κράτος στην προσπάθειά του να διατηρήσει ζωντανές τις μνήμες κορυφαίων γεγονότων και προσωπικοτήτων της Ελληνικής ιστορίας, ορθώς τις ανέδειξε μέσα σε αυτό.
 
Σήμερα νιώθουμε περήφανοι, που μέσα από αυτό μπορούμε να επιδείξουμε σπουδαία κομμάτια της ιστορίας μας στους επισκέπτες τόσο τους ξένους τουρίστες όσο και τους Έλληνες μέσα από αυτό. Βέβαια υπάρχει και ένας άλλος λόγος που το εκτιμούμε. Το κτίριο - μουσείο αποτελεί μέρος μιας ιστορικής τριλογίας που λέγεται ΠΝΥΚΑ (ΛΟΦΟΣ ΤΩΝ ΝΥΜΦΩΝ - ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ - ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΘΗΝΑΙΩΝ) - ΠΑΛΑΙΑ ΒΟΥΛΗ (ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ)ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ (ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ). Και τα τρία αυτά κοινοβούλια είναι επισκέψιμα, υπάρχει πλήθος πληροφοριών, εκθέσεων και προγραμμάτων που μπορεί να αξιοποιήσει ο επισκέπτης ή μια πολιτιστική ομάδα επισκεπτών.
Πρόθεση μας είναι να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τον πλούτο αυτό της ιστορίας της πόλης των Αθηνών.
Προτείνουμε την επίσκεψη του ιστορικού Μουσείου όπου ο επισκέπτης μπορεί να μάθει και να απολαύσει:
Το νεοκλασικό μέγαρο σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Φρανσουά Μπουλανζιέ. Φιλοξενεί πολιτιστική κληρονομιά και εκθέματα του ελληνισμού από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως μέχρι τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940. Προτομές ιστορικών προσωπικοτήτων της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος. Ζωγραφικοί πίνακες διαφόρων καλλιτεχνών. παραδοσιακές στολές, όπλα, έπιπλα, προσωπικά αντικείμενα, και κειμήλια διαφόρων προσώπων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία. Κειμήλια που ξεχωρίζουν: Αγγείο όπου φυλάσσεται η καρδιά του Ναυάρχου Κουντουριώτη. Χειρόγραφο του πρώτου Ελληνικού Συντάγματος του 1844. Ενα από τα 12 φύλλα της Χάρτας της Ελλάδας του Ρήγα Φεραίου. Έκθεση : Θέατρο Σκιών στην Ελλάδα Δεκέμβριος 2015 - Ιούνιος 2016
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο σε συνεργασία με το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών Γρανάδας και το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, διοργανώνει την έκθεση: Το Θέατρο Σκιών στην Ελλάδα. Διάρκεια Έκθεσης: Τρίτη - Πέμπτη 10:00 - 14:00, Παρασκευή 10:00 - 18:00, Σάββατο - Κυριακή 10:00-14:00. Γενική είσοδος: 3 €. Φοιτητές και άτομα άνω των 65 ετών: 1,50 €. Κάτω των 18: ελεύθερη είσοδος. Κυριακή: ελεύθερη είσοδος. Πρόσβαση από Hotel Nestorion,  Πεντέλης 8 Παλαιό Φάληρο στη Σταδίου 13. https://goo.gl/maps/Prn2RekGoy62