Ο Χοσέ Γουαδαλούπε Ποσάδα ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως εικονογράφος στο πολιτικό περιοδiκό "El Jicoter", πο εξέδιδε το τυπογραφείο του Χοσέ Τρινιδαδ Πεδρόσα, όπου αυτός δούλευε ως μαθητευόμενος λιθογράφος, από τα 18 του. Για το πρώτο τεύχος του "El Jicoter" δημιούργησε την πρώτη του - γνωστή αναπαράσταση του Χάρου" που αργότερα αποτέλεσε το σύμβολο της τέχνης του.
Το 1888, Ποσάδα αποφάσισε να μετοικήσει στην πόλη του Μεξικού, όπου απασχολήθηκε στο τυπογραφείο του Αντόνιο Βανέγας Αρόγιο. Συγκεκριμένα εκείνη την εποχή απέπτυξε πλήρως αυτό που χαρακτηρίστηκε ως η μεξικάκινη λαϊκή εικονογραφία. Τα θέματά του ήταν τόσο ποικίλα που αναγνωρίστηκε για το έργο του ως ο "εικονογραφικός χρονογράφος της εποχής του".
Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Ο Ποσάδα δημιούργησε τους περίφημους σκελετούς του, εικόνες που του παρήχαν την εθνική και διεθνή προβολή που έχει μέχρι σήμερα. Κορυφαίος εικονογράφος, ακούραστος εργάτης και δεξιοτέχνης χαράκτης, ο Χοσέ Γουαδαλούπε Ποσάδα πέθανε στις 20 Ιανουαρίου 1913, στην πόλη του Μεξικού.
Παραδόξως ένα από τα τελευταία του χαρακτικά παριστάνει την περίφημη "Νεκροκεφαλή Γκαρμπανσέρα"**, που τη δημιούργησε το 1912 και η οποία δημοσιεύτηκε δέκα μήνες μετά τον θάνατόν του. Το 1946, ο διάσημος μεξικάνος ζωγράφος Διέγο Ριβιέρα αναπαρήγαγε αυτή τη φιγούρα και την ενσωμάτωσε στο έργο του "Όνειρο ενός κυριακάτικου απογεύματος στην Αλαμέδα Σεντράλ", ονομάζοντάς τη "Νεκροκεφαλή Κατρίνα". Η φιγούρα αυτή μετατράπηκε σε εμβληματικό σύμβολο, ένα από τα πιό χαρακτηριστικά της παγκόσμιας σάτιρας, χωρίς αμφιβολία"...
Απόσπασμα από τη μπροσούρα 100 χρόνια Χοσέ Γοαδαλούπε Ποσάδα 1-31/3/2016 της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ που μας αρέσουν (1-31/3/2016) Πινακοθήκη Αθηνών
Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο, Αθήνα.
 Διαδρομή από παλαιό Φάληρο, Πεντέλης 8, https://goo.gl/maps/8X6z8qstQAn
Αποτελεί ιδανική περίπτωση να είστε κοντά στη θάλασσα και ταυτόχρονα να έχετε
τη δυνατότητα να απολαύσετε και τέχνη στο κέντρο της Αθήνας.
Photo album here: https://goo.gl/tx6dfi