"Πετάτε τα παλιά
πάρτε τα καινούργια"

Με το σύνθημα αυτό έμπορος της δεκαετίας του '60 που έφερε στους ώμους του, τυλιγμένο σε σεντόνι εμπόρευμα "λεύκα είδη" προς πώληση,  περιόδευε στα σοκάκια του χωριού και καλούσε τις νοικοκυρές επί τόπου να αγοράσουν..

Η γραφική φιγούρα του εμπόρου, οι κινήσεις του, συγκεκριμένα αυτή της εκτίναξης και ρίψης του όγκου των εμπορευμάτων από τους ώμους στο έδαφος ή κάπου αλλού, η διαπραγμάτευση με τη νοικοκυρά, η χροιά της φωνής του, το εμπόρευμα, είναι ακόμα ζωντανά μέσα μου.. και εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα,  λίγο πριν και μετά την έκλειψη του παλιού έτους 2015 και τον έλευση του νέου 2016.  

Και πιο νοικοκυριό στον λεγόμενο "αναπτυγμένο κόσμο" σήμερα δεν διαθέτει κάθε λογής "παλιό" που θα μπορούσε δημιουργικά να το ξεφορτωθεί;  φιλανθρωπικά να ωφελήσει κάποιον συνάνθρωπο του ή συλλογικότητα, οικολογικά να πράξει, οικονομικά να ενεργήσει, τεχνικά ή μηχανικά να μεταλλάξει, αποτελεσματικά να ελέγξει την εξουσία, να αποφύγει την σπατάλη, φιλοσοφικά να υπερβεί τις συμβάσεις αλλά και να μην στερηθεί την εξέλιξη της τεχνολογίας και τα οφέλη της προόδου;

Καταστάσεις φτώχειας, ανέχειας, μιζέριας, προσφυγιάς  και εξαθλίωσης  βλέπουμε ή ζούμε σήμερα σε πολλές χώρες του κόσμου,  ολοκληρωτικά ή εν μέρει ή και κατά μονάδας και όχι μόνο στον αναπτυγμένο κόσμο. Η απάντηση φίλοι μου στο ερώτημα "τι να κάνουμε" συνολικά είναι ακατόρθωτη,  γιατί είναι εξελισσόμενη και συνεχώς υπό διαπραγμάτευση ακόμα και σύγκρουση των εμπλεκομένων μερών του παλιού και του φιλοπρόοδου, φιλειρηνικού καινούργιου,  καθώς αυτά περνούν μέσα από τον έλεγχο της ενέργειας και της διατροφής του πλανήτη από κυρίαρχες ή επίδοξες για κυριαρχία δυνάμεις ακόμη και με θρησκευτική επικάλυψη.

Είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι όπως κάθε χρόνο να καταφύγουμε σε ευχολόγιο προς αλλήλους από την πιο απλή:  "με υγεία, ευτυχία και ειρήνη ο καινούργιος χρόνος"  μέχρι την πιο λογοτεχνικά σύνθετη και  περίτεχνη άλλοι προσποιούμενοι τους αθώους, άλλοι νίπτοντες τα χείρας των (μας) άλλοι (απλοί πολίτες) ρίπτοντες τις απειροελάχιστες ευθύνες των (μας) σε πολιτικούς ή τεχνοκράτες και άλλοι δια της ανάθεσης στους αντιπροσώπους μας να περιμένουμε.. να περιμένουμε.. να περιμένουμε..

Δυστυχώς φίλοι μου καμία απάντηση, σκέψη δεν τολμώ να ξεστομίσω  χωρίς στην ουσία να διακινδυνεύσω να εκτεθώ κατά την διάρκεια του έτους καθώς υγεία, ευτυχία και ειρήνη είναι και αυτά εξελισσόμενα μεγέθη και αξίες που εξαρτώνται από την έκβαση των διαπραγματεύσεων ή των συγκρούσεων των υπαρκτών κυρίαρχων ή επίδοξων για κυριαρχία δυνάμεων της οικουμένης..  Θα τολμούσα μόνο να πω.. οργάνωση.. οργάνωση.. ατομική και συλλογική, πάθος για καινοτομία.. πάθος για καινοτομία.. ατομική και συλλογική.. διαπραγμάτευση.. διαπραγμάτευση.. ατομική και συλλογική.. ευθύνη.. ευθύνη.. ατομική και συλλογική.. μνήμη.. μνήμη.. ατομική και συλλογική, αλληλεγγύη.. αλληλεγγύη.. ατομική και συλλογική, παιδεία.. παιδεία.. ατομική και συλλογική.. οικονομία-όχι-σπατάλη..  οικονομία-όχι-σπατάλη.. ατομική και συλλογική..

Ανακυκλώνω τα παλιά, τα υγιή,  τα περιττά..
Παράγω αγαθά,  ωφέλημα και οικολογικά..