Μια πτυσσόμενη εκδρομή

Η ιδέα ήρθε ξαφνικά. Η Κόρινθος είναι εκεί. Ακόμα μια εκδρομή στην Κόρινθο δεν πειράζει καθόλου. Αυτός ο τόπος έχει τόσα πολλά να διηγηθεί.  Πολλοί τον αγάπησαν. Πολλοί τον κατάκτησαν. Οι δυνάμεις της φύσης  τον ταλαιπώρησαν. Όμως αντιστέκεται.  Η αρχαία Κόρινθος, ο Ακροκoρίνθιος βράχος, τα απομεινάρια του αρχαίου θεάτρου, η νέα νοικοκυρεμένη πόλις, ο ναός του Αποστόλου Παύλου, το λιμάνι, τα γλυπτά μοιράζουν θαυμασμό στους επισκέπτες.  Η θάλασσα την ευγνωμονεί. Eχει πάρει αιωνίως το όνομα τη πόλης. Η μυθολογία την τροφοδοτεί με το αφήγημα του Βελλεροφόντη ακόμα και σήμερα.  Ας είναι καλά το φτερωτό του άλογο σε στάση δράσης στη πλατεία.
Πιστεύουμε ότι αυτός ο τόπος έχει μέλλον γιατί έχει ιστορία, πολιτισμό άρα θα έχει και ανάπτυξη, τουρισμό.
Ξετυλίξτε τη διαδρομή, (Φάληρο - Αρχαία Κόρινθος) πλησιάστε άφοβα τον ισθμό (κάναλι που κατασκεύασαν Ούγγροι μηχανικοί πριν από ένα αιώνα), προσπεράστε τη πόλη κατευθυνθείτε προς την Αρχαία Κόρινθο διασχίστε το γραφικό χωριό που αγκαλιάζει την αρχαία πόλη. Τολμήστε την ανάβαση από τον ελικοειδή δρόμο έως την είσοδο του εντυπωσιακού κάστρου ενετικής αρχιτεκτονικής. Απολαύστε τις σιωπές της πεδιάδας. Λεπτομέρειες τα μυστικά του κάστρου κανένας δεν θα τα μάθει..
Το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου με τις κολώνες του αρχαίου ναού του Απόλλωνα σας περιμένουν. Το Μουσείο είναι πολύ μινιόν. Θα βρείτε σε επιγραφική και ηλεκτρονική μορφή πολλές πληροφορίες. Το ρωμαϊκό ωδείο και το αρχαίο θέατρο στέκονται εκεί λυπημένα. Δεν πρόκειται ποτέ πια να ξαναδούν τις παλιές τους δόξες. Ποιό άραγε ήταν το τελευταίο έργο που παίχτηκε;
Θέλει αρκετή θέληση ή άγνοια ή αδιαφορία για να αποφύγετε τις γευστικές προκλήσεις των παραδοσιακών ταβερνών του χωριού και να κατευθυνθείτε στη καρδιά (κεντρική πλατεία) της Κορίνθου για να βρείτε ένα μοντέρνο, γευστικό και πολύ εξυπηρετικό εστιατόριο.
Το πέρασμα του ισθμού από την πλευρά του Λουτρακίου και μια έστω και φευγαλέα περιοδεία στο Λουτράκι είναι το επιστέγασμα της ικανοποίησης που θα λάβετε από την επίσκεψή σας στα ωραία φρύδια ή ματοτσίνορα του Κορινθιακού Κόρινθος και Λουτράκι.
Η ανωτέρω εκδρομή  σχεδιάστηκε από στελέχη του #Nestoriohotel και υλοποιήθηκε από  Ιταλούς πελάτες επισκέπτες τον Ιούλιο του 2017.

Σημ.: Καλό είναι ο επισκέπτης να γνωρίζει λιγα στοιχεία από τους ομορφότερους μύθους της ελληνικής μυθολογίας. Επισκεφθείτε το site της Κορίνθου να μάθετε περισσότερα για την ωραία Κόρινθο και διαβάστε την την τραγωδία του Σοφοκλή: Οιδίπους Τύραννος. http://www.korinthos.gr

Ο Ακροκόρινθος.

Η αρχική ονομασία της Κορίνθου ήταν Εφύρα. Ο Σίσυφος ήταν ο πρώτος της βασιλιάς, ο οποίος καταγράφεται στη μυθολογία μας ως ο μοναδικός άνθρωπος που κατάφερε δύο φορές να ξεγελάσει το θάνατο.

Γι' αυτή του την ύβρη, τιμωρήθηκε στον Άδη να κυλά διαρκώς μία πέτρα προς την κορυφή ενός λόφου, που έμοιαζε με τον Ακροκόρινθο, μα πάντα λίγο πριν φτάσει στην κορυφή, ο βράχος να φεύγει από τα χέρια του και να καταλήγει πάλι στους πρόποδες.

Ο μύθος θέλει το Σίσυφο να λύνει, τρόπον τινά, το πρόβλημα λειψυδρίας της περιοχής της Κορίνθου χάρη σε μία συμφωνία που συνήψε με τον ποταμό Ασωπό. Ο πονηρός βασιλιάς της Εφύρας αποκάλυψε στον ποτάμιο θεό τον κλέφτη της κόρης του Αίγινας, που δεν ήταν άλλος από το Δία, και ως αντάλλαγμα πήρε μια πηγή πάνω στο βράχο του Ακροκορίνθου.

Εγγονός του Σίσυφου είναι ο περίφημος Βελλερεφόντης, ο οποίος κατάφερε να δαμάσει το φτερωτό άλογο Πήγασο και να σκοτώσει με τη βοήθεια των θεών τη Χίμαιρα, το αλλόκοτο πλάσμα με κεφάλι λιονταριού, κορμί κατσίκας και ουρά φιδιού. Ο Βελλεροφόντης, όμως, τιμωρήθηκε από τους θεούς με τραγικό θάνατο όταν, φτάνοντας στην ύβρη, όπως ακριβώς ο παππούς του, θέλησε με τον Πήγασο ν' ανέβει στον Όλυμπο και να συμβιώσει με τους θεούς.

Ο Βελλερεφόντης.

Στην Κόρινθο, σύμφωνα πάντα με τους μύθους, έφτασε κυνηγημένο το βασιλικό ζευγάρι Ιάσων και Μήδεια, εκεί λέει η μία εκδοχή του μύθου, συντελέστηκε το στυγερό έγκλημα της παιδοκτονίας από την πριγκίπισσα της Κολχίδας.

Δηλαδή, όταν ο Ιάσων με προτροπή του βασιλιά της Κορίνθου Κρέοντα, αποφάσισε να παντρευτεί την κόρη του Γλαύκη, η απατημένη και προδομένη Μήδεια, εκδικούμενη τον άνδρα της, έσφαξε τα δύο ανήλικα παιδιά της με τα ίδια της τα χέρια. Κατόπιν, η παιδοκτόνος, κατέφυγε στο Ηραίο της Περαχώρας για να κρυφτεί.

Στην Κόρινθο, επίσης, κυνηγημένος κατά μία έννοια κι από την ίδια του την τραγική μοίρα έφτασε μωρό ακόμη ο Οιδίποδας, ο οποίος υιοθετήθηκε από τη βασιλική οικογένεια της πόλης και ανατράφηκε ως βασιλόπουλο στην Τενέα. Μεγαλώνοντας ο Οιδίποδας, προκειμένου να διασκεδάσει τις αμφιβολίες του για το αν είναι πραγματικός γόνος του Πολύβου και της Μερόπης, ζήτησε χρησμό από το μαντείο των Δελφών.

Η Πυθία του επεσήμανε ότι μία μέρα θα σκοτώσει τον πατέρα του και θα παντρευτεί τη μητέρα του, χωρίς να του αποκαλύψει την αλήθεια για την καταγωγή του. Πικραμένος εκείνος αποφάσισε να μη γυρίσει στην Κόρινθο, να πορευτεί προς τη Θήβα, όπου και συνάντησε τον αληθινό του πατέρα Λάιο, τον οποίο σκότωσε, ενώ στην είσοδο της πόλης έλυσε το περίφημο αίνιγμα της Σφίγγας και παντρεύτηκε τη μητέρα του Ιοκάστη.

Σύμφωνα με το μύθο, το όνομά της η πόλη της Κορίνθου, το οφείλει στον ομώνυμο ήρωα Κόρινθο, ο οποίος ήταν γιος του Μαραθώνα και μακρινός απόγονος του θεού Ερμή.