Το Μουσείο της Ακρόπολης δημιουργήθηκε για να στεγάσει τα ευρήματα του βράχου της Ακρόπολης και των υπωρειών του. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Bernard Tschumi με την συνεργασία του Μιχάλη Φωτιάδη, και εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2009.
Βρίσκεται στην ιστορική περιοχή "Μακρυγιάννη", 300 μέτρα νότια από την Ακρόπολη. Απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και εξυπηρετείται από το σταθμό "Ακρόπολη" του ΜΕΤΡΟ. Η κεντρική είσοδος του Μουσείου βρίσκεται στην αρχή του πεζόδρομου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, του κυρίου άξονα του δικτύου των ενοποιημένων χώρων της Αθήνας.
Η Αρχιτεκτονική
Το Μουσείο της Ακρόπολης έχει συνολικό εμβαδό 25.000 τ.μ. και οι εκθέσεις του αναπτύσσονται σε χώρους 14.000 τ.μ. Η αρχιτεκτονική του μορφή υπαγορεύτηκε από τρεις βασικές ανάγκες:  την εξασφάλιση οπτικής επαφής με το Μνημείο της Ακρόπολης, την πλήρη ανάπτυξη των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα και την προσαρμογή του κτηρίου στην αρχαιολογική ανασκαφή που εκτείνεται στην βάση του.
Η οπτική επαφή των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Μουσείο με το ίδιο το Μνημείο, επιτυγχάνεται χάρη στις γυάλινες όψεις της "Αίθουσας του Παρθενώνα", ένας ορθογώνιος πυρήνας από σκυρόδεμα - που έχει τις διαστάσεις και τον προσανατολισμό του σηκού του Παρθενώνα - σχεδιάστηκε ειδικά για να υποδεχθεί ολόκληρη τη ζωφόρο του μεγάλου ναού.
Στη βάση, το Μουσείο δίνει την αίσθηση οτι αιωρείται, καθώς στηρίζεται από 100 υποστυλώματα, διαμορφώνεται ένα εντυπωσιακό κέλυφος για την αρχαιολογική ανασκαφή.
Οι Συλλογές
Το Μουσείο αναπτύσσει τις εκθεσιακές του ενότητες σε τρία επίπεδα, αλλά και στη βάση, όπου βρίσκεται η αρχαιολογική ανασκαφή.
Στο ισόγειο, η "Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης" φιλοξενεί ευρήματα από τα ιερά που ήταν ιδρυμένα στις πλαγιές της Ακρόπολης, καθώς και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις υπώρειες του λόφου, σε όλες τις ιστορικές περιόδους.
Στον πρώτο όροφο, στο ανατολικό και νότιο τμήμα του, στην Αίθουσα των "Αρχαϊκών 'Έργων" βρήκαν την θέση τους τα μεγαλοπρεπή γλυπτά που κοσμούσαν τους πρώτους μεγάλους ναούς της Ακρόπολης, αλλά και τα αφιερώματα πιστών, όπως ήταν οι Κόρες, οι ιππείς, οι γραφείς, τα αγάλματα της θεάς Αθηνάς, οι ανδρικές μορφές, τα μαρμάρινα ανάγλυφα, τα μικρά χάλκινα και πήλινα αφιερώματα.
Το εκθεσιακό πρόγραμμα κορυφώνεται στο τρίτο επίπεδο, στην Αίθουσα του Παρθενώνα". Περιμετρικά των εξωτερικών τοίχων της είναι τοποθετημένοι, για πρώτη φορά σε συνεχή σειρά, οι ανάγλυφοι λίθοι της ζωοφόρου, που απεικονίζουν την πομπή των Παναθηναίων. Ανάμεσα στους χαλύβδινους κίονες, που έχουν ον αριθμό των κιόνων του Παρθενώνα, αναρτήθηκαν οι μετόπες, οι πλάκες με τις ανάγλυφες, μυθολογικές παραστάσεις. Οι υπερφυσικές μορφές των δύο αετωμάτων τοποθετήθηκαν σε βάθρα στα ανατολικά και δυτικά. Το ανατολικό αέτωμα  εικονίζει την γέννηση της θεάς Αθηνάς από το κεφάλι του Δία και το δυτικό την έριδα μεταξύ της Αθηνάς και του Ποσειδώνα.
Μετά την Αίθουσα του "Παρθενώνα", ο επισκέπτης επιστρέφει και πάλι στο πρώτο επίπεδο, όπου αναπτύσσονται οι ενότητες των Προπυλαίων, του Ναού της Αθηνάς Νίκης και του Ερεχθείου. Ακολουθούν περίοπτα γλυπτά της κλασσικής εποχής, αντίγραφα των αυτοκρατορικών χρόνων, αναθηματικά και ψηφιακά ανάγλυφα του 5ου και 4ου αι. π.χ. ανάγλυφα βάθρα αγαλμάτων και πορτραίτα και, ως επίλογος, επιλεγμένα έργα του τέλους της αρχαιότητας και των αρχών της βυζαντινής περιόδου.
Το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου θα εμπλουτιστεί με τα κατάλοιπα της Αρχαίας Πόλης των Αθηνών, που αποκαλύφθηκαν στο χώρο της κατασκευής του. Η αρχαιολογική ανασκαφή σήμερα είναι ορατή από μεγάλα ανοίγματα και κάτω από γυάλινα δάπεδα του Μουσείου, σύντομα όμως οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να περπατήσουν ανάμεσα στα κατάλοιπα της αρχαίας αθηναϊκής συνοικίας.
http://www.theacropolismuseum.gr/el/content/ores-leitoyrgias-eisitiria-0