Δύο υπέροχα μνημεία κείτονται στη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως και αξίζει το κόπο να τα δούμε ιδιαιτέρως. Βέβαια θα επικαλεστούμε τους ειδικούς που έχουν γράψει για αυτά γιατί εμείς μόνο να τα θαυμάσουμε μπορούμε.. Τα μνημεία αυτά είναι  το θέατρο του Διονύσου και το ωδείο του Ηρώδη Αττικού.
Σε μικρή απόσταση από το θέατρο του Διονύσου βρίσκεται το Ηρώδειο, το σημαντικότερο ωδείο της ελληνικής Αρχαιότητας το οποίο χτίστηκε από τον πλούσιο σοφιστή Ηρώδη τον Αττικό την περίοδο 160-170 μετά Χριστό στη μνήμη της δεύτερης γυναίκας του Ριγίλλας. Είχε στέγη από ξύλο κέδρου και ήταν χωρητικότητας περίπου 5.000 ατόμων.
Το ωδείο καταστράφηκε το 267 μ.Χ. από την επιδρομή των Ερούλων, οι οποίοι έκαψαν και κατέστρεψαν πολλά οικοδομήματα της αρχαίας Αθήνας, και δεν ανοικοδομήθηκε ποτέ, όπως συνέβη σε άλλα αρχαία κτίσματα που είχαν υποστεί καταστροφές. Στα μεταγενέστερα χρόνια το ωδείο εντάχθηκε στην οχύρωση της πόλης της Αθήνας.
Το μνημείο αναστηλώθηκε την περίοδο 1952-1953 με μάρμαρο Διονύσου και από το 1957 χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (συναυλίες, παραστάσεις αρχαίου δράματος κ.τ.λ.) κυρίως στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
http://greekfestival.gr/gr/venues/view/odeio-irodou-attikou
Πηγές πληροφοριών:
Τουριστικός οδηγός Εκδόσεις ΔΟΜΗ και Μαρία Κοσμά, αρχαιολόγος http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=6622
Για να πάτε από το Nestorion στο Ωδείον του Ηρώδους Αττικού ακολουθείστε αυτή τη διαδρομή: https://goo.gl/maps/CAlCj
Tickets: http://greekfestival.gr/en/content/page/tickets
To ξενοδοχείο http://www.nestoriohotel.gr  παρέχει πληροφορίες και διευκολύνσεις πρόσβασης προς την κατεύθυνση του κέντρου των Αθηνών, Ακρόπολη κλπ.